Sunday, 27 May 2012

subhanallah....

bismillahirahmanirrahim...


fuhhh...fuhhh...fuhhh... berhabuk dah blog ni..hehe...lama gila kot xpost pape kat sini....
konon busy exam,study bla2..... sekarang ni pun curi waktu study sikit.hihi...bukan ape, baca respiratory system membuatkan aku kurang oxygen dan mengantuk!(alasan semata2)..
eh. sebenarnya,belajar physiology ni menunjukkan kita ni sangat lemah dan Allah tu sangat hebat!,.






kalo diperhatikan bende yg bernama alveolai tu,masyaallah!... Allah maha seni....halus betul blood vessels yang ade kat sekeliling alveoli tu...fungsinya supaya muka kita ni xjadi biru dulu tunggu oxygen exchange berlaku kat situ(maknanya, spy oxygen difuse cepat)..bayangkan, macammna sekecil molecule oxygen tu bole bagi kesan yang besar kat badan kita, dalam beberapa minit je, otak kita xdapat oxygen.pastu boleh pengsan.koma. and then say babai to this world..haha..
cuma tinggal otak kite je nak pikirkan kebesaran Allah melalui ilmu y kita pelajari, bukan physio je...bukan kah akal tu nikmat Allah besar?? oh, anatomy lagi la....melihat susunan2 nerves, blood vessels, and macam2 lah! 40hari 40 malam xhabis kalu aku tulih..so, at least renungkanlah sedikit masa untuk memikirkan kebesaran Allah walau ilmu ape pun yang belajar...moga dengan itu iman kita kan makin bertambah..insyaallah...

No comments:

Post a Comment