Tuesday, 26 June 2012

a journey with Him by your side ;)

alhamdulillah...


masih menghirup udara tarbiyah...udara segar tarbiyah tu tak hilang lagi....dan naudzubillah, nikmat ini ditarik..

 "jangan Kau pesongkan hati kami setelah Kau berikan hidayah kepada kami"....

tak mahu dan tak sanggup nak hidup tanpa tarbiyah.tak dapatku bayangkan lifeless macam dulu....hati kering.mata tak nampak....
tapi tulah, cakap senang, nak maintain kat jalan ni...mak aihh.....SUSAH..memang susah.....
bukan ape, memang sunnatullahnye, sape2 yang berada di jalan ni otomatik akan berada dalam struggle..


"Dear x, dakwah ini nafasnya panjang..kerana ia jalan para nabi,jalan para sahabat...."-kakak M


dan struggle setiap orang adalah berbeza.. teringat perasaan mase first time join tarbiyah..kat kolej persediaan.... aku ni, nak bace quran sorang2 pun gagap...ni kan nak kene tadabur dan tilawah ramai2 dalam bulatan gumbira..mase zaman sekolah dulu pernah je tilawah ramai2..tp kalau salah bace je kene marah.."kau ni..bacalah betul2".tenkiu.sebab kritik.tp tak tolong aku betulkan bacaan.err.. susah.memang susah....padahal bace 2,3 ayat sorang je pun... tapi, waktu tu..seriously, bila tiba turn aku. aku tarik nafas dalam2..angkat quran paras muka, dan... bismillah...

yaAllah...tangan aku terketar ketar!...bacaan ku tersekat2..dah la yang memang dah gagap......T_T


tapi, alhamdulillah... aku ade geng2 usrah yang cool! dan murabiah yang berganda2 lagi osem..^^
dorang sabar, tunggu aku habis baca. dan betulkan, kalau aku salah bace:')
tapi disebabkan kepayahan itulah aku sabar, dan struggle untuk pergi lagi.. setiap kali usrah tiba, aku cakap kat diri ni,"bertenanglah wahai hati, kau pasti boleh buat!" tapi...bila tiba part tilawah, tangan aku ketar lagi.. tapi perasaan kali sedikit berbeza.masa nak mulakan bacaan, dupdapdupdap nervous.tapi, bila start baca,masyaAllah.. aku rasa macam ade orang peluk bahu aku dari sebelah.dan cakap.."boleh ni..bace je"....
perasaan masa u..tak terluahkan.. dan rasa itu mendorong aku untuk pergi lagi.. dan sekarang, Alhamdulillah..aku pulak jadi murobbiah...:)



kat sini,just nak bagitahu, jangan mudah putus asa bila datang satu2 kepayahan....TRY.FACE IT. and STRUGGLE with it..don't blame others. look into yourself. find Him deep in your heart.


"carilah kekuatan dari yang Maha Kuat. yang sentiasa ada bersamamu"-kakak M lagi.




-and now, i'm going to face different challenges in my life on this looooong Road.. and i'm going to find the strength from The All Mighty, The All Knowing..while others don't :')

Sunday, 27 May 2012

subhanallah....

bismillahirahmanirrahim...


fuhhh...fuhhh...fuhhh... berhabuk dah blog ni..hehe...lama gila kot xpost pape kat sini....
konon busy exam,study bla2..... sekarang ni pun curi waktu study sikit.hihi...bukan ape, baca respiratory system membuatkan aku kurang oxygen dan mengantuk!(alasan semata2)..
eh. sebenarnya,belajar physiology ni menunjukkan kita ni sangat lemah dan Allah tu sangat hebat!,.






kalo diperhatikan bende yg bernama alveolai tu,masyaallah!... Allah maha seni....halus betul blood vessels yang ade kat sekeliling alveoli tu...fungsinya supaya muka kita ni xjadi biru dulu tunggu oxygen exchange berlaku kat situ(maknanya, spy oxygen difuse cepat)..bayangkan, macammna sekecil molecule oxygen tu bole bagi kesan yang besar kat badan kita, dalam beberapa minit je, otak kita xdapat oxygen.pastu boleh pengsan.koma. and then say babai to this world..haha..
cuma tinggal otak kite je nak pikirkan kebesaran Allah melalui ilmu y kita pelajari, bukan physio je...bukan kah akal tu nikmat Allah besar?? oh, anatomy lagi la....melihat susunan2 nerves, blood vessels, and macam2 lah! 40hari 40 malam xhabis kalu aku tulih..so, at least renungkanlah sedikit masa untuk memikirkan kebesaran Allah walau ilmu ape pun yang belajar...moga dengan itu iman kita kan makin bertambah..insyaallah...

Saturday, 21 January 2012

mimpi itu,kuharap jadi realiti!




semalam aku bermimpi,
mimpiku bukan diri sendiri,
mimpiku bukan tentang si dia lagi,
mimpiku bukan tentang studyku lagi,
mimpiku bukan tentang kerjayaku nanti,
mimpiku bukan tentang diriku lagi,
mimpiku bukan tentang familiku lagi, 
mimpiku bukan bangsa melayuku ini,
mimpiku bukan tuk duniaku lagi,
mimpiku bukan semua ini.........

mimpi itu untuk ummat ini, 
ya! yang tenat kini,
mimpi itu untuk KITA disini,
ya! dibumi ini..



palastin dengan dugaan penindasan oleh israel laknatullah!



syria dengan perjuangan memburu keadilan..



                                                          
malaysia??? dengan ujian kesenangan sehingga umat  disini lupa diri...




aku bermimpi tiada lagi fitnah untuk agama ini.....
islam itu kembali berdiri!...
musuh2 sentiasa menggeruni,
tiada berani untuk meninggi diri, 
tiada berani mencerca lagi,
tiada berani menindas lagi....
aku bermimpi hidup saudara disana sini tiada dibantai lagi..
hidup ini jadi harmoni....

tapi mengapa engkau berdalih lagi?
tentang hakikat yang sudah lama terpatri,
bukankah kepadaNya kita pernah berjanji? 
ketika kita di alam ruh lagi,
hidup ini sebagai abdi,
semata-mata kerana Dia.......

"لا إله إلا الله محمد رسول الله " tiada tuhan selain Allah, dan Muhammad itu pesuruh Allah...
-inilah janji yang kita sama2 lakukan dahulu..dan sesungguhnya, solatku, ibadatku, hidupku dan matiku hanya untuk Allah semesta alam......