Tuesday, 26 June 2012

a journey with Him by your side ;)

alhamdulillah...


masih menghirup udara tarbiyah...udara segar tarbiyah tu tak hilang lagi....dan naudzubillah, nikmat ini ditarik..

 "jangan Kau pesongkan hati kami setelah Kau berikan hidayah kepada kami"....

tak mahu dan tak sanggup nak hidup tanpa tarbiyah.tak dapatku bayangkan lifeless macam dulu....hati kering.mata tak nampak....
tapi tulah, cakap senang, nak maintain kat jalan ni...mak aihh.....SUSAH..memang susah.....
bukan ape, memang sunnatullahnye, sape2 yang berada di jalan ni otomatik akan berada dalam struggle..


"Dear x, dakwah ini nafasnya panjang..kerana ia jalan para nabi,jalan para sahabat...."-kakak M


dan struggle setiap orang adalah berbeza.. teringat perasaan mase first time join tarbiyah..kat kolej persediaan.... aku ni, nak bace quran sorang2 pun gagap...ni kan nak kene tadabur dan tilawah ramai2 dalam bulatan gumbira..mase zaman sekolah dulu pernah je tilawah ramai2..tp kalau salah bace je kene marah.."kau ni..bacalah betul2".tenkiu.sebab kritik.tp tak tolong aku betulkan bacaan.err.. susah.memang susah....padahal bace 2,3 ayat sorang je pun... tapi, waktu tu..seriously, bila tiba turn aku. aku tarik nafas dalam2..angkat quran paras muka, dan... bismillah...

yaAllah...tangan aku terketar ketar!...bacaan ku tersekat2..dah la yang memang dah gagap......T_T


tapi, alhamdulillah... aku ade geng2 usrah yang cool! dan murabiah yang berganda2 lagi osem..^^
dorang sabar, tunggu aku habis baca. dan betulkan, kalau aku salah bace:')
tapi disebabkan kepayahan itulah aku sabar, dan struggle untuk pergi lagi.. setiap kali usrah tiba, aku cakap kat diri ni,"bertenanglah wahai hati, kau pasti boleh buat!" tapi...bila tiba part tilawah, tangan aku ketar lagi.. tapi perasaan kali sedikit berbeza.masa nak mulakan bacaan, dupdapdupdap nervous.tapi, bila start baca,masyaAllah.. aku rasa macam ade orang peluk bahu aku dari sebelah.dan cakap.."boleh ni..bace je"....
perasaan masa u..tak terluahkan.. dan rasa itu mendorong aku untuk pergi lagi.. dan sekarang, Alhamdulillah..aku pulak jadi murobbiah...:)



kat sini,just nak bagitahu, jangan mudah putus asa bila datang satu2 kepayahan....TRY.FACE IT. and STRUGGLE with it..don't blame others. look into yourself. find Him deep in your heart.


"carilah kekuatan dari yang Maha Kuat. yang sentiasa ada bersamamu"-kakak M lagi.




-and now, i'm going to face different challenges in my life on this looooong Road.. and i'm going to find the strength from The All Mighty, The All Knowing..while others don't :')