Monday, 10 October 2011

pengajaran hari ini-1 ^_^

never ever ever give up.yeah!!

pesan Hassan AlBanna : wahai saudaraku, Janganlah engkau putus asa, kerana putus asa bukanlah akhlak seorang muslim.
Ketahuilah bahwa kenyataan hari ini adalah mimpi hari kemarin, dan impian hari ini
adalah kenyataan di hari esok.




jom berusaha untuk hidup lebih baik di hari esok dan yang paling penting, di akhirat sana.AMIN...



Saturday, 8 October 2011

Amo Tiang LE Wuungg

kami bukan nak menjauhi majlis ilmu, tp kami nak kan majlis yang memberikan kefahaman dari hati,yang membuahkan keimanan dan terpancar melalui perbuatan. macam dalam doa mathurat, ilman nafian : ilmu yang berguna.
 bukan dengan menghadiri majlis utk bersukariang, balik dengan perut yang kenyang,mengantuk.tido. dan esoknya dah xingat pape:(


kami xmau jadi seperti pepatah orang cina,(dialek ape,aku dah xingat) 'amo tiang le wuung'. maksudnya, chicken listening to thunder. its like xpaham ape2 la.yela, bahase ayam lain, bahase thunder lain.


                         ayam1: korang dengar x bunyi thundher tadi??
                                           ayam-ayam: dengar! tp kami xpaham. T.T
                                           -begini la agaknye gambaran peribahasa tersebut.hihi






p/s: penggunaan 'kami' disini kerana situasi di atas di alami oleh aku dengan sorang sahabat.
      peribahasa diatas diajar oleh kawan chinesse didalam kelas 'mari belajar dialek asing'.hehe

Sunday, 2 October 2011

Ini Bukan Pungguk Rindukan Bulan:p

ni list bende yang aku rindui sejak diperantauan:

famili
of coz ni x mununjukkan bilangan sebenar adik bradik aku :p






happy circle
berbulatan gumbira secara 'live' dan mereka2 yg seusrah denganku.wuwuwuwu

oh,aku sangat merindui ke-best-an bertemu lutut dengan adik-beradik seusrah!






dan...yang paling dirindui:
suara orang melaungkan azan!

walaupon negara ni ade bilangan muslim yg lebih ramai dari mlysia. tp aku sekali pon x penah mendengar suara orang azan secara langsung..kecuali time raye hari tu la..T.T



betapa aku nak balik sekarang jugak!

Saturday, 1 October 2011

tekanan jiwa.weh!

baby pon boleh stress ka??





sejak akhir2 ni aku asyik tekanan je,.xtahu la. nak describe pon susah. aku stress dengan diri aku sendiri.dengan kawan2 yg menarik-narik kearah doniawi,dengan kawan2 yg hanyut dengan arus dunia ni,jauh dari tujuan hidup. hati aku sedih,pedih,pedas.eh.panas. 'kononnya join usroh.solat.tp..bukan ke dakwah kite ni perlu merangkumi perasaan pedulikan orang lain?!'.

terngiang-ngiang ayat tu kat dalam kepala hotak hati aku ni.time tu jugak air mata berguling-guling turun dari pipi.aku bukannye xpedulikan dorang.aku sayang dorang,aku kasihkan dorang, aku nak nasihat dorang,ajak dorang menikmati kelazatan berhappy circle, berbual-bual tentang akhirat,melupakan dunia yang sementara ni,n bawak dorang mendekati Allah.tp aku xtau macammne nak start.kat sini aku rase macam sorang2.xkuat.rase macam useless pon ade.aku xtahu...




yaAllah, bantulah hambaMu ini,berikan aku petunjukMu, cahayaMu untuk menyinari jalan gelapku.amin.